Ikan Cencaru Bakar Sumbat Sambal
Bahan A
- ikan cencaru 2 ekor
- kunyit
- garam
- daun pandan
- ikan cencaru 2 ekor
- kunyit
- garam
- daun pandan
Bahan B (sambal)
- bawang besar
- bawang putih
- belacan
- kunyit hidup
- minyak
- cili giling @ cili kering dikisar
- garam
- bawang besar
- bawang putih
- belacan
- kunyit hidup
- minyak
- cili giling @ cili kering dikisar
- garam
Bahan C (air asam)
- asam jawa
- kicap masin
- bawang besar
- cili padi
- tomato
- air
- asam jawa
- kicap masin
- bawang besar
- cili padi
- tomato
- air
Cara2nya:
buat sambal dulu (bahan B)
- tumbuk bawang besar, bawang putih, belacan dan kunyit hidup. Jangan sampai lumat.
- tumis bahan tumbuk tadi sampai naik bau.
- masukkan cili giling.
- masukkan garam secukup rasa.
- agak dah garing tutup api dan biarkan ia sejuk.
buat sambal dulu (bahan B)
- tumbuk bawang besar, bawang putih, belacan dan kunyit hidup. Jangan sampai lumat.
- tumis bahan tumbuk tadi sampai naik bau.
- masukkan cili giling.
- masukkan garam secukup rasa.
- agak dah garing tutup api dan biarkan ia sejuk.
Bahan A
- belah atas ikan. Anggaran sampai tengah tulang ikan.
- lumur garam dan kunyit di seluruh ikan termasuk di bahagian yang dibelah.
- sumbatkan sambal yg dibuat tadi di perut dan juga dibelahan yang dibuat tadi.
- balut dengan daun pandan.
- kalau ada pencungkil gigi, cucukkan daun pandan tadi supaya tak terbuka.
- bakar ikan tersebut hingga masak (mata ikan jadi putih)
- belah atas ikan. Anggaran sampai tengah tulang ikan.
- lumur garam dan kunyit di seluruh ikan termasuk di bahagian yang dibelah.
- sumbatkan sambal yg dibuat tadi di perut dan juga dibelahan yang dibuat tadi.
- balut dengan daun pandan.
- kalau ada pencungkil gigi, cucukkan daun pandan tadi supaya tak terbuka.
- bakar ikan tersebut hingga masak (mata ikan jadi putih)
Bahan C
- potong dadu bawang besar, tomato. Tak lupa juga cili padi dihiris halus.
- ramas asam jawa dalam air sampai jadi pati asam.
- letakkan potongan bawang besar, tomato dan juga cili padi tadi.
- campurkan kicap masin secukup rasa.
- potong dadu bawang besar, tomato. Tak lupa juga cili padi dihiris halus.
- ramas asam jawa dalam air sampai jadi pati asam.
- letakkan potongan bawang besar, tomato dan juga cili padi tadi.
- campurkan kicap masin secukup rasa.
Hidangkan bersama nasi panas.
No comments:
Post a Comment